uima-allas talvella

Ensimmäisen kesän ja vähän talvenkin uima-allaskokemuksia

Ensimmäinen uima-allaskautemme päättyi aamu-uintiin 22.10.2020. Sitä edelsi monta mukavaa uintikokemusta, jotka vahvistivat meille, että olimme tehneet oikean ratkaisun altaan rakentamisessa. Rakentamisen eri vaiheista olen kirjoittanut pariin otteeseen aikaisemmin, ja yksityiskohtainen kertomus uima-altaan rakentamisen eri vaiheista on luettavissa kuvapäiväkirjasta.

Nyt kun uima-allas uinuu lumipeitteen alla, on sopiva hetki muistella kesän kokemuksia.

Tiivistetysti voin todeta, että allas teetti yllättävän vähän huolto- tai hoitotöitä. Melkeinpä enemmän on ollut hommaa lumien poistamisessa allaskatteen päältä kuin uintikaudella altaan puhtaana pitämisessä. Ja yksi syy tähän on juuri kate: ilman sitä altaasta pitäisi olla jatkuvasti poistamassa lehtiä ja muita roskia.

Kesällä pidimme allaskatteen auki päivisin ja kiinni öisin.

Kesällä pidimme katetta aina altaan päällä öisin, päivällä kate oli auki, jos olimme kotona. Syksyllä ilmojen viiletessä pidimme katetta altaan päällä jatkuvasti ja avasimme sen tarvittaessa uimaan mentäessä. Minulle tavaksi tulleet aamu-uinnit sujuivat mainiosti katteen alla, tilaa on kuin pienessä uimahallissa. Katteen liikuttelu on sekin helppoa ja kevyttä, ja onnistuu yhdeltä henkilöltä. Jos olet suunnittelemassa uima-alallasta ympäristössä, jossa on puita, harkitse katteen hankkimista vakavasti (lue: älä hanki allasta ilman katetta).

Kun altaaseen kuitenkin välillä päätyi roskia, robotti-imuri hoiti allaspojan hommat hienosti. Hankimme seinälle nousevan mallin, joka kuitenkin jostain syystä päätti hyvin sujuneen alun jälkeen lopettaa kiipeämisen. Seinissä ei ole onneksi kovin paljon puhdistettavaa, mutta vika (?) on selvitettävänä maahantuojan kanssa.

Alkusyksyn allastunnelmaa.

Mitä altaan hoitaminen lopulta vaatii? Parin viikon välein puhdistimme suodattimen hiekan tekemällä ns. vastavirtahuuhtelun, jossa vesi virtaa suodattimen läpi päinvastaiseen suuntaa ja likainen vesi poistuu suodattimesta laitetilan lattiakaivoon. Vähintään viikottain tyhjensimme ennen suodatinta olevan korin, johon päätyvät lähinnä puiden lehdet. Myös pumpussa on karkeasuodatin, jonka puhdistimme suodattimen huuhtelun yhteydessä. Robottia käytimme pohjan imurointiin kerran pari viikossa. Veden rajaan seinään kertyvän lian puhdistimme parin viikon välein sopivalla sienellä.

Tärkeintä on kuitenkin huolehtia sopivasta klooritasosta, mikä edellyttää ainakin alkuvaiheessa sen päivittäistä mittaamista ja kloorin lisäämistä tarvittaessa. Loppukesää kohti alkoi löytyä sopiva taso niin, että tiesimme kuinka usein kelluvaan annostelijaan piti lisätä klooritabletti. Ehkä yllättävintä oli se, että vettä haihtui sen verran paljon, että sitä piti lisätä lähes viikottain.

Itseäni kiinnosti kesän ja erityisesti syksyn aikana veden lämmittämisen kustannukset. Ainakaan meille uima-altaan käyttö ei olisi mahdollista ilman ilmalämpöpumppua, sillä haluamme uida lämpimässä vedessä ja pitää sähkölaskumme kohtuullisena. Sähkölaskut vastasivat onneksi ennakko-odotuksia.

Sähkö kului kesäkuukausina altaan lämmitämiseen noin 900 kilowattituntia kuukaudessa. Onneksi kotikunnassamme on edullinen siirtohinta, ja ostamme pörssisähköä, joten kuukaudessa maksoimme altaan kuluttamasta sähköstä noin 90 euroa. Hieman yllättävää oli, että kulutus syksyllä oli sama, kun pidimme katetta kiinni koko ajan. Näin saimme pidettyä veden lämpötilan 28 asteessa lokakuulle asti, jolloin il-pumpun teho ei enää riittänyt. Tämä on toinen syy hankkia altaaseen kate.

Laskimme lokakuun aikana lämpötilaa 22 asteen, kunnes totesimme, että oli aika laittaa allas talviunille. Myöskään altaan lepoon laittaminen ei ole kovin työlästä. Tyhjensimme altaasta noin 2/3 vedestä uppopumpulla niin, että vedenpinta jäi valaisimien alapuolelle; loput vedestä jätimme ohjeiden mukaisesti altaaseen. Siellä veden pitäisi jäätymisestä huolimatta suojata altaan pohjarakennetta roudalta. Todennäköisesti tulemme tyhjentämään altaan keväällä ennen täyttöä ja käyttöönottoa, vaikka vesi ehkä olisikin käyttökelpoista.

Altaan tyhjennys alkamassa.

Allasveden pumppaamisen jälkeen tyhjensimme suodattimen, irrotimme pumpun ja toimme sisälle säilöön, samoin uv-lampun, ja tyhjensimme ilmalämpöpumpun vedestä. Lopuksi puhasimme il-pumpun ja vesijohdot tyhjäksi vedestä paineilmalla. Viimeiseksi vedimme katteen altaan päälle odottamaan seuraavaa kesää.

4 comments on “Ensimmäisen kesän ja vähän talvenkin uima-allaskokemuksia”

  1. Kivaa sisältöä allas projektista! Millaiset olivat rakennus kustannukset ja vuosittaiset kustannukset lämmitys,puhdistus jne?

    1. Hei,

      Hankkeen kustannukset olivat yhteensä noin 40 000 euroa. Lämmitykseen ilmalämpöpumpulla kuluu toukokuun alusta lokakuun puoliväliin noin 5 000 kilowattituntia. Edellisen kauden lämmityskustannus oli noin 550 euroa. Asensimme kuitenkin juuri uima-altaan takia aurinkovoimalan, joka tuottaa vuoden aikana sähköä noin 6 500 kilowattituntia. Puhdistuskustannuksia emme ole laskeneet, kulut syntyvät oikeastaan ainoastaan klooritableteista. Puhdistusrobotti hoitaa työnsä marisematta.

  2. Moi,

    Kiitos näistä blogiteksteistä, mielenkiintoista luettavaa!
    Mainitsit kommenteissa että kokonaiskustannus oli n. 40t€ luokkaa. Sisältyykö tähän hintaan myös terassin laittaminen vai mistä tuo koostuu? Itseäni ennenkaikkea kiinnostaa maanrakennuskustannus.

    1. Kustannus sisältää kaiken eli altaan rakennustyöt ja -tarvikkeet, allastekniikan, allasta ympäröivän terassin ja sähkötyöt. Urakkana tilatun rakennustöiden ja -tarvikkeiden osuus oli noin 55 % kokonaiskustannuksista (allastekniikka, kate ja sähkötyöt eivät sisältyneet urakkaan). Maanrakennustöitä ei oltu eritelty urakassa. Rakennustöiden hintaa nosti meillä altaan sijainti: pihalle ei mahtunut isoa kaivinkonetta ja kuorma-autoa, vaan maat piti kuljettaa ensin pienen kaivinkoneen kauhalla kauhakuormaajaan, joka ajoi ne kadun varteen kuorma-autoon. Se ajoi lähes 20 kuormaa savisilttimaata 30 kilometrin päähän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Helppohomma.net / Marko Haikonen 2020-2022