Uima-allasta kaivetaan maahan.

Uima-altaan kuopan kaivaminen yllätti

Uima-altaamme rakentamisen käynnistymisestä on kulunut kolme viikkoa. Olen jo tottunut siihen, että pihallamme on pysäköitynä viikonloppuisin kaivinkone ja kauhakuormaaja. Ehdin jo tottua siihenkin, että savea levisi ympäri pihaa, terassia ja eteiseen. Maata allaskuopalta lavalle kuljettanut kauhakuormaaja upposi kerta kerralta syvemmälle nurmikkoon.

Nyt kun kuopan kaivaminen on kääntynyt varsinaiseksi altaan rakentamiseksi, on aika käydä läpi uima-altaan rakentaminen kuopasta perustuksiin.

Uima-allasta kaivetaan maahan.
Allasurakan ensimmäisestä päivästä alkaen savea kaivettiin maasta loputtuman tuntuisesti. Työtä helpotti nurmikkoon maalatut viivat.

Vanhaa peltoa ja merenpohjaa

Pihamme on vanhaa peltoa ja vielä vanhempaa merenpohjaa (vaikka se onkin nyt 37 metriä merenpinnan yläpuolella ja 30 kilomerin päässä merenrannasta). Vaikka tiesimme talomme rakennusajalta mitä odottaa, saven määrä yllätti silti. Taisi se yllättää urakoitsijankin, joka ajoi toistakymmentä kuormaa savea usemman kymmenen kilometrin päähän. Savi on tiivistä maassa, mutta lavalle nostettuna se vaatii puolitoista kertaisen tilavuuden.

Uima-altaamme rakennetaan harkoista lähes kokonaan maan alle. Altaan koko on 8 x 4 metriä (sisämitta), syvyyttä sillä tulee olemaan 1,40 metriä. Lisäksi toiseen päähän tulee 1,50 x 1,20 metrinen laitetila. Allaskuopan pitää olla noin metrin allasta suurempi. Syvyyttä kuopalle tuli 1,80 metriä, jotta jalkojen alle saadaan 10 senttiä betonilaattaa, 10 senttiä eristävää Finnfoam-levyä ja 20 senttiä mursketta mm. salojille.

Allastamme tulee kiertämään terassi, jonka alta piti myös kaivaa maata pois. Terassi perustetaan osin allasharkon, osin betonilaattojen päälle. Laattojen alle tulee mursketta ja routasuojaksi eristelevyä.

Eikä kaivaminen jäänyt tähän, sillä altaan salaojien vesi sekä laitetilan viemäri on johdettava pois allas-alueelta. Yhdistimme näiden putket altaan viereen asennettuun uuteen kaivoon (huom! padotusventtiilit), joka liitettiin vanhaan kokoojakaivoon kaivamalla yli 20 metriä kaivantoa putkea varten.

Uima-altaan kaivaminen hidasta

Altaan salaojat johdettiin vanhaan kokoojakaivoon. Tässä vaiheessa katkesi talomme sähkökaapeli.

Koska pihallemme ei voinut myllätä isolla kaivokoneella ja tuoda lavaa allas-alueen viereen, oli hyväksyttävä hieman hitaampi kaivuutyön eteneminen: pienehkö kaivonkone nosti maata pienehkön kauhakuormaajan kauhaan, joka kuljetti sen 40 metrin päähän lavalle. Kaivuuvaiheeseen kulukin seitsemän työpäivää.

Ensimmäisenä peitettiin kaivolle menevä putki. Meitä vähän jännitti salaojien vemäriputken kaadon riittävyys, joten kun urakoitsija oli poistunut, kävimme laskemassa puutarhaletkulla vettä allasalueen viereiseen kaivoon ja toivoimme, että se ilmestyisi näkyviin jälkimmäisessä kaivossa. Ilmestyihän se.

Uima-altaan salaojat kiertävät altaan reunoja. Tuplaseinäisten salaojaputkien alle on asennettu suodatinkangas.
Murskeen leivittäminen allaskuopan pohjalle tapahtui käsipelillä.

Tämän jälkeen työ nopeutui. Kahdessa päivässä allakuoppan pohjalle saatiin murske, eristelevyt ja pohjalaatan puinen muotti sekä raudoitus. Harkkoja varten reunoille asennettiin pystyyn myös tartuntaraudat. Seuraavana päivänä pihalle ajoi betoniauto. Katselin ikkunasta miten se ulotti letkunsa pitkä varren varassa yli 20 metrin päähän. Olen tehnyt koronaviruksen takia töitä kotoa käsin, joten työn etenemistä on on ollut mahdollisuus seurata normaalia tarkemmin. Illalla ihastelimme kuoppaa, jonka reunoilla näkyivät kaikki rakennekerrokset: murske, eristelevy ja betonlaatta.

Uima-altaan pohja alkaa hahmottua: etualalla laitetila, allas merkitty punaisella eristelevyyn.

Harkkojen asennus tarkkaa työtä

Valun jälkeinen päivä oli ensimmäinen hiljaisempi päivä urakan alkamisen jälkeen. Töitä oli ehditty tehdä kymmenen päivää. Välipäivän jälkeen alkoi tarkka työvaihe, kun vuorossa oli ensimmäisen valuharkkokerroksen asennus. Miehet vetelivät lankoja ja mittasivat. Meistä oli hyvä, että nyt ei kiirehditty, sillä allaspussin takia altaan koko ei saa heittää kovinkaan monta milliä. Allaspussi räätälöidään hieman allasta pienemmäksi, sillä tarkoitus on, että se venyy veden voimasta opivan tiukaksi.

Allastekniikkaa on kaivettu esiin pahvilaatikoista. Etualalla allavalaisimen kotelo, keskellä pystyssä tulosuutin ja takavasemmalla pintaventtiili.

Seuraava päivänä työviikon päättyessä allas oli saanut kaksi harkkokerrosta lisää. Me havaihdumme siihen, että altaan harkkovaihe saattaa joskus valmistua ja meidän pitää ottaa kantaa läpivientien paikkoihin ja kokoon. Rakennusurakka sisältää läpivientien tekemisen, mutta venttiilien ja valaisimisen asennus niihin jää meidän tehtäväksi. Viikonloppuna avasimmekin kaikki Ala-Peite Oy:n toimittamat paketit ja aloimme tutkia niiden sisältöä: pumppua, hiekkasuodatinta, uv-valoa, allasvalaisimia ja lukuisia putkiliittimiä. Välillä kannoin pumpun ja suodattimen puolivalmiiseen laitetilaan hahmottaakseni niiden vaatimaa tilaa. Lopulta paperille syntyi suunnitelma siitä, miten laitteet sijoitetaan ja miten ne kytketään toisiinsa.

Vaikka altaan rakentaminen on ollut meille tähän mennessä lähinnä lähinnä suunnittelua ja työnteon katselua, huomasimme miten näin korona-aikana keskeneräinen hanke (iso kuoppa pihassa) voi aiheuttaa myös stressiä. Ainahan moni asia voi mennä pieleen?!? Jatkoa seuraa…

Olen kertonut aikaisemmin uima-altaan suunnitteluvaiheesta.

Kuvapäiväkirja uima-altaan rakentamisesta löytyy Hommat-osiosta.

6 comments on “Uima-altaan kuopan kaivaminen yllätti”

  1. Moi! Loistava blogi, helpottaa kummasti suunnittelua kun osaa ottaa huomioon olennaiset asiat. Olisiko mahdollista tulla vilkaisemaan allasta ja lähinnä allaskatetta? Kaivuri tulee pihaan heinäkuun alkupuolella ja olisi hyvä lyödä lukkoon tilaukset.

  2. Moi,
    hattu päästä, hieno ja seikkaperäinen selonteko projektista! Paljonko allas lopulta kustansi?

    1. Hei, pahoittelut vastauksen viivästymisestä. Kirjoittaja ja uima-allas ovat olleet talviunilla. Hinta altaalle kertyi yhteensä noin 40 000 euroa. Tarkoitus on kirjoittaa lähiaikoina ensimmäisen kesän ja syksyn (viimeinen uinti 22.10.) käyttökokemuksista ja talveen varatumisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Helppohomma.net / Marko Haikonen 2020-2022