Uima-altaan rakentaminen alkaa vihdoinkin!

Nyt se on varmaa: uima-altaan rakentaminen alkaa lähipäivinä. On kulunut melkein vuosi siitä, kun aloitimme vaimoni kanssa altaan rakentamisen suunnittelun. Tarkoitus oli rakentaa uima-allas jo viime syksynä, mutta emme silloin saaneet sopivia tarjouksia urakoitsijoilta. Ehdimme välillä jo tuskastua koko asiaan: mikä siinä voi olla niin vaikeaa?!

Rakentamisen suunnittelua varten etsimme kaiken mahdollisen tiedon netistä. Varsinaista ylitarjontaa ei tiedosta ollut; onneksi löysimme mainion blogin 30 vuoden unelma, josta sai selkeän käsityksen altaan rakentamisen eri vaiheista. Blogi johdatti meidät myös Ala-Peite Oy:n kotisivulle ja pian myös yhteydenottoon, ja yritykseltä saatuihin hyviin neuvoihin ja tarjoukseen allastekniikasta.

Kaivetaan kuoppa altaalle

Meille hahmottui nopeasti, minkälaisen altaan halusimme omakotitalomme pihaan rakentaa: kaivetaan kuoppa ja rakennetaan allas harkoista, ja sen ympärille terassi. Altaan koko olisi 8 x 4 metriä. Allaspussi pitäisi veden altaassa.

Ala-Peitteeltä saimme eri rakennusvaiheista kuvallisen ohjeen, jota apuna käyttäen laadimme suunnitelmat millimetripaperille. Sopivia urakoitsijoita googlasimme erilaisilla hakusanoilla pitäen mielessä, että kyse oli maanrakennustyöstä (se kuoppa ja salaojat) ja rakennustyöstä (harkot ja terassi). Lisäksi altaan rakentaminen vaatii jonkin verran sähkötöitä (kytkennät pumpulle, allasvaloille ja ilmalämpöpumpulle) sekä putkien kytkemistä (altaan vedenkierto). Piti vain löytää lähialueelta urakoitsijoita, jotka mielellään voisivat tarjota koko urakan.

Kesä 2019 meni unelmoidessa ja suunnitellessa, alkusyksystä pyysimme tarjoukset. Saimme yhden vakavasti otettavan tarjouksen, mutta se oli liian kallis. Jo suunnittelun aikana budjetti oli kasvanut 50 prosenttia, joten päätimme yrittää uudestaan talvella, ja siirtää rakentamisen aloittamisen kevääksi. Mielessä kyllä kävi, että mahtaako hankkeesta tulla mitään.

Toiselle tarjouskierrokselle

Toiselle tarjouskierrokselle lähdimme yksinkertaisemmalla tarjouspyynnöllä. Totesimme, että uima-allas tekniikoineen saattoi hämmentää urakoitsijoita, joten tällä kertaa jätimme pois kaiken allastekniikan asentamiseen liittyvän: nyt kyse oli pelkästä rakennustyöstä, ja me huolehtisimme allastekniikan ja -putkien asentamisesta. Sähkötöistäkin pyytäisimme tarjouksen erikseen.

Toinen kierros tuotti kaksi harkittavaa tarjousta. Valitettavasti edullisemman tarjouksen jättänyt yritys vetäytyi työntekijöiden sairasteluun ja hankkeiden määrään vedoten. Jäljelle jäi se sama yritys, joka oli tehnyt meille tarjouksen syksyllä. Hinta oli edelleenkin budjettiamme korkeampi, mutta hyväksyttävissä. Lisäksi urakoitsijan kautta löytyi sähköasentaja. Päätöksentekoa avitti myös urakoitsijan asenne (hän oli työstä kiinnostunut jo syksyllä ja oli edelleen) ja näkemys (hänellä oli selvä käsitys siitä, miten allas rakennetaan).

Uima-allashankkeemme budjetti jakautuu neljään osaan:

  • rakennustyö ja -tarvikkeet 55 prosenttia
  • allastekniikka 35 prosenttia
  • sähkötyöt- ja tarvikkeet 10 prosenttia
  • muut tarvikkeet 5 prosenttia

Sopimus ja ajoitus kuntoon

Hanke on sen verran iso, ettei siihen kannata ryhtyä ilman kunnollista sopimusta. Rakentaja.fi-palvelusta löysin ”Rakennusalan töitä koskevan kuluttajasopimuksen”, johon täytin tarvittavat tiedot ja liitin mukaan tekemämme suunnitelmat. Urakoitsija kävi luonamme allekirjoittamassa sopimuksen ja samalla sovimme aloituskokouksen seuraavalle viikolle. Työt alkaisivat viimeistään heti pääsiäisen jälkeen. Vihdoinkin!

Kevättalven aikana on kyllä käynyt mielessä, että kuka hullu rakentaa uima-altaan keskellä koronavirusepidemiaa?! Totesimme kuitenkin pian, että toimimme johdonmukaisesti: hankin ensimmäisen asuntoni vuonna 1992 pahimman laman aikana (lainan korko 13 %), nykyisen kotimme rakensimme vuonna 2000 ollessamme molemmat määräaikaisessa työsuhteessa ja it-kuplan juuri puhjetessa. Kun Suomen talous edellisen kerran syöksyi vuonna 2009, teimme ison keittiöremontin. Kesämökin rakensimme vuonna 2012 keskellä yt-neuvotteluja, joiden seurauksena minut irtisanottiin.

Tarkoitukseni on jakaa kevään ja tulevan kesän aikana kokemuksia altaan rakentamisesta, jolloin kerron myös tarkemmin, miten uima-allas rakennetaan – ja miten siinä uidaan.

Uima-altaan rakentamisesta voit lukea täältä.

Kuvapäiväkirja uima-altaan rakentamisesta löytyy Hommat-osiosta.

2 comments on “Uima-altaan rakentaminen alkaa vihdoinkin!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Helppohomma.net / Marko Haikonen 2020-2022