Vesijohto on rikki.

Vuotovahtia valitsemassa

Kohtaan työssäni viikoittain vesivahinkoja. Olen nähnyt miten putken tai hanan rikkoutuminen voi aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen korjauskustannukset ja useita kuukausia kestävät korjaustyöt.

Oma talomme täyttää tänä keväänä 20 vuotta. Vaikka putkiremonttiin on vielä ainakin yhtä pitkä aika, vesikalusteet alkavat olla käyttöikänsä loppupuolella. Myös liitokset voivat ajan kuluessa pettää. Siksi ajankohta on otollinen vuotovahdin hankkimiselle.

Vuotovahti on laite, joka auttaa estämään vesivahingon syntymisen tai vähentää syntyneitä vahinkoja. Vahteja on karkeasti lajitellen kahdenlaisia:
– esim. astianpesukoneen alle laitettavia yksittäisiä hälyttimiä, jotka hälyttävät äänellä tai muulla tavalla, kun vesi koskettaa niiden anturia
– vesimittarin jälkeen vesijohtoon kytkettäviä laitteita, jotka hälyttävät havaitessaan poikkeavaa venekulutusta ja sulkevat vedentulon.

Simppelit vuotovahdit

Meillä on ollut jo vuosia käytössä muutama palohälyttimen näköinen vuotovahti, jotka on sijoitettu keittiössä astianpesukoneen vuotokaukaloon ja yläkerrassa suihkukaapin alle. Jos vesi koskettaa niiden pohjassa olevia metallipiikkejä, ne hälyttävät samalla tavalla kuin palohälytin. Tällaiset vahdit ovat edullisia, maksavat vain muutaman kympin. Niistä ei kuitenkaan ole apua, jos kotona ei ole ketään hälytyksen tapahtussa. Muutama kymppi lisää, vuotovahti pystyy lähettämään hälytyksen puhelimeen. Tässä muutama esimerkki:
D-link
Eve Water Guard
Panasonic
Vesivuotovahti
Yale

Osa edellä mainituista vuotovahdeista edellyttää toimiakseen saman valmistajan laajemman järjestelmän hankkimista. Oletettuun riskipaikkaan sijoitettavan vuotovahdin huono puoli on, että se ei pysty vuototilanteessa katkaisemaan veden tuloa. Lisäksi tällaisella vuotovahdilla on mahdotonta turvata koko kotia eikä laite havaitse piileviä vuotoja esim. rakenteiden sisällä.

Anturilla varustettu vuotovahti kuitenkin hyvä lisä tämän jälkeen esittelemiini vuotovahtijärjestelmiin, sillä se pystyy tunnistamaan vuotoja siellä missä kehittyneemmätkään järjestelmät eivät pysty: pesukoneen vesien poistopuolella, tukoksen takia tulvivissa lattiakaivoissa tai vuotavissa viemäreissä.

Viksummat vuotovahdit

Keskityin sopivan vuotovahdin etsimisessä laitteisiin, jotka pystyvät havaitsemaan piilevät vuodot sekä katkaisemaan vedentulon hälytyksen sattuessa. Ahkeran googlaamisen perusteella paljastui, että näistä laitteista löytyy yllättävän vähän puolueetonta vertailutietoa. Olen TM Rakennusmaailma -lehden tilaaja ja sen numerosta 3/2019 löytyi laaja juttu aiheesta (luettavissa vain tilaajille), mutta muuten muutamia keskustelualueiden postauksia lukuunottamatta minun oli tyytyminen valmistajien antamiin tietoihin.

Löysin neljä vuotovahti, jotka lähtökohdiltaan tuntuivat sopivilta tarpeisiimme:

Näille kaikille vuotovahdeille on yhteistä, että ne pystyvät haluttaessa tai hälytyksen saatuaan katkaisemaan vedentulon. Jokaisen keskusyksikkö asennetaan heti vesimittarin jälkeen vesijohtoon ennen kuin vesijohto haarautuu jakotukista eri vesipisteille; vesi siis virtaa laitteen läpi. Laitteet etsivät vesivuotoja virtauksen muutoksista ja paineen vaihteluista. Näillä vuotovahdeilla on kuitenkin yksi yhteinen rajoitus: ne tunnistavat vuotoja vain vesijohdon paineisella puolella. Ne eivät tunnista, jos pesukoneen poistoletku on rikki ja kone pumppaa vettä lattialle viemärin sijaan. Ne eivät myöskään tunnista, jos suihkun lattiakaivo on tukossa ja vesi virtaa yli kylpyhuoneen kynnyksen. Tätä varten tarvitaan erillisiä vuotoantureita.

Vuotovahtien ominaisuuksissa on myös paljon eroja, mikä tekee vuotovahtien vertailusta hankalaa. Tämän takia lähetin kaikille neljälle laitevalmistajalle sähköpostin, jossa pyysin tarkempia tietoja laitteiden ominaisuuksista. Leakomaticilta ja Veimartilta sain nopeasti vastaukset sähköpostiini, Phyn Plusin edustaja soitti minulle seuraavana päivänä. Grohelta en saanut koskaan vastausta.

Olen kerännyt seuraavaksi tietoa vuotovahtien ominaisuuksista. Lopuksi paljastan, mihin laitteeseen itse päädyin.

Grohe Sense Guard

Grohe on saksalaissyntyinen yritys, joka tunnetaan Suomessa paremmin hanoistaan. Valitettavasti valmistaja ei vastannut lähettämääni sähköpostiin, joten kaikki tietoni ovat peräisin laitteen sivustolta.
Sense Guard on vesimittarin jälkeen vesijohtoon asennettava vuotovahti. Kuten muutkin esittelemäni vahdit, Sensekin vaatii toimiakseen sähkövirtaa. Laitetta ohjataan pääasiassa puhelimeen asennettavalla sovelluksella. Sitä varten tarvitaan nettiyhteys kodin wifi-verkon kautta. Vuodon sattuessa Sense pystyy katkaisemaan muistissaan olevien tietojen perusteella vedentulon automaattisesti, vaikka netti ei olisi toiminnassa. Vedentulon voi sulkea myös vuotovahdista.

Grohe Sense Guard vahtii putkirikkoja, epätavallista vedenkulutusta ja tihkuvuotoja mittamalla veden virtausta ja painetta. Putkirikon aiheuttaessa voimakkaan vedenkulutuksen, laite katkaiseen veden tulon. Epätavallisesta vedenkulutuksesta se lähettää ilmoituksen käyttäjänsä puhelimeen. Tihkuvuotoja se tarkkailee tekemällä testin kerran vuorokaudessa. Yksittäisiä vesipisteitä se ei tunnista kuten Phyn Plus. Sense Guardin ohjeissa on erikseen mainittu, että laite ei todennäköisesti tunnista lämpimän veden putkien tihkuvuotoja.
Grohen vuotovahtiin säädetään vesimäärä, jonka se saa enintään päästää läpi yhtäjaksoisesti. Määrä voi olla 100 – 2 000 litraa. Jos esimerkiksi puutarhan kasteluun tarvitaan kerralla suuri määrä vettä, normaaliasetus voidaan ohittaa helposti.
Sense Guard ei vahdi pelkästään vuotoja vaan myös vedenkulutusta kuten muutkin vuotovahdit.

Vesivahingon riskiä voi minimoida asentamalla Sense-vuotoantureita riskipaikkoihin. Kun niissä olevat metallipiikit havaitsevat vettä, laite hälyttää ja Sense Guard katkaiseen vedentulon automaattisesti.
Laitteen kotisivulla on perusteellinen ohje laitteen toiminnasta. Grohe kertookin muita laitevalmistajia ymmärrettävemmin mihin sen laitteen toiminta perustuu.

Grohe Sense Guardin hintoja:

  • Grohe Sense Guard 520 euroa + asennus
  • Grohe Sense Guard + 3 kpl Sense-vuotoantureita 650 euroa + asennus
  • Grore Sense -vuotoanturi 125 euroa

Leakomatic

Leakomatic on suomalainen yritys ja valmistanut vuotovahteja jo vuodesta 2002, joten se taitaa olla yleisin kodeissa käytetty vuotovahti. Myynnissä on kotitalouksille kaksi eri mallia: M3i ja M4i.
Leakomaticin järjestelmä koostuu kahdesta osasta, itse vuotovahdista ja näyttö/kytkinyksiköstä. Vuotovahti asennetaan vesijohtoon vesimittarin jälkeen. Laite tarvitsee toimiakseen sähköä.
Vuotovahtia voidaan ohjata näyttöyksiköstä tai puhelimella wifi-verkossa. M3i-mallissa ei valmistajan mukaan ole M4i:n kaltaista nestekidenäyttöä, ja tämän järjestelmän kaikki asetukset ovat ainostaan muokattavissa puhelinsovelluksella ja selainversiossa. M4i-mallissa asetukset  voidaan taas helposti asettaa näytöltä. Molemmat mallit voidaan lisävarusteilla liittää ja ohjata erillisen taloautomaatio- tai hälytysjärjestelmän kautta (mm. Verisure tai Sector Alarm).
Leakomatic pitää normaalisti venttiilin auki ja sulkee sen halutessa tai vahinkotilanteessa.

M3i ja M4i vuotovahdit eroavat valmistajan mukaan toisistaan mm. mittaustekniikassa, missä M3i on varustettu paineanturilla ja M4i taas virtausanturilla. M4i on valmistajan mukaan kehitetty tunnistamaan ja reagoimaan nopeasti myös äkillisiin tihkuvuotoihin (pikatesti)  jotka saattavat johtua putkiston korroosiosta tai vuotavista liitoksista. Tämän ja tiiviystestin avulla M4i:n pitäisi tunnistaa vuodot ennen kuin ne ehtivät laajentua suuremmiksi virtausvuodoksi. Valmistajan mukaan sen minimivirtaus vedenkatkaisulle on tarkimmillaan kuusi millilitraa, mikä on selvästi vähemmän kuin muilla vuotovahdeilla.
Vuotovahdille voidaan säätää maksimiaika vedenkäytölle sekä ajan ohituspainike esim. nurmikon kastelun ajaksi; kotona ja poissa toiminnoille voi olla eri maksimivirtausajat.

Leakomatic tarkistaa putkiston kunnon monta kertaa vuorokaudessa ja mittaa painetta jatkuvasti. Tiiviystesti sulkee ventiilin vuorokaudessa neljä kertaa 20 minuutiksi ja mittaa putkiston paineen. Jos paine laskee liikaa, katkaistaan vedentulo tai ensin annetaan varoitus. Jos varoitukseen ei puututa, katkaistaan vesi. Poissa-toiminnossa katkaistaan heti vesi.
Virtaustesti katkaisee vedentulon, jos vesi virtaa säädettyä kauemmin
Leakomaticiin voi myös asentaa paikallisia antureita, jotka katkaisevat vedentulon, jos havaitsevat kosteutta.

Leakomaticin hinnat:

  • M3i hinta 499 euroa + asennus
  • M4i hinta 799 euroa + asennus
  • Kosteusanturiyksikkö + kosteusanturi 150 euroa
  • Lisäkosteusanturi 60 euroa
  • Hälytysjärjestelmäohjaus 98 euroa

Phyn Plus (Uponor)

Phyn on suomalaisen Uponorin ja yhdysvaltalaisen Belkinin yhteisyritys. Suomessa Phyn Plus -vuotovahti tuli myyntiin vuonna 2019. Se eroaa muista vuotovahdeista, koska sen pitäisi pystyä tunnistamaan tekoälyn avulla muutaman viikon käytön jälkeen kodin eri vesipisteet. Näin se pystyy näyttämään esimerkiksi wc-istuimen tai suihkun vedenkulutuksen, ja hälyttäessään se kertoo missä se epäilee vuodon olevan. (päivitetty 31.1.2021: Phyn ei tunnista yksittäistä vesipistettä, vaan yksittäisen vesipistetyypin: suihku, pesuallas, pesukone jne.)

Phynissä ei ole erillistä käyttökytkintä, vaan laitetta voi ohjata vain puhelimen sovelluksella. Ilman Phynin omaa pilvipalvelua laite on käytännössä hyödytön. Vesimittarin jälkeen asennettava laite vaatii toimiakseen sähköä ja se kytketään kodin wifi-verkkoon.
Phyn alkaa siis asennuksen jälkeen kerätä tieto kodin vesilaitteista. Ihan itsekseen se ei tästä selviä, vaan lähettää alkuvaiheessa usein kysymyksiä käyttäjälle varmistaakseen mitä vesipistettä on juuri käytetty. Se oppii erottamaan erilaisen vedenkäytön ja asettaa kunkin vesipisteen normaalikäyttöä pidemmät ajat käyttörajoiksi.
Kun kotoa poistutaan, vedentulo voidaan sulkea puhelimesta.
Automaattinen tarkistustoiminto kolme kertaa vuorokaudessa havaitsee pienimmät vuodot kunhan vettä valuu enemmän kuin 27 litraa tunnissa. Poikkeuksista lähtee viesti puhelimeen. Veden tulon voi katkaista laitteesta tai puhelimella, suuret vuodot laite katkaisee automaattisesti.

Phyniin voi yhdistää riskipaikkoihin asennettavan D-linkin kosteusanturin, joka katkaisee vedentulon havaittuaan kosteutta. Koska anturi on yhteydessä Phyniin pilvipalvelun kautta, vedenkatkaisu ei toimi kodin internetyhteyden ollessa toimimaton.
Phynin hinnoittelu poikkeaa muista, sillä laitteen saa hankittua Uponorilta asennettuna myös kuukausimaksulla, jolloin se maksetaan 30 kuukauden aikana. Sen jälkeen Phynin käytöstä peritään käyttömaksu. Vaihtoehtona on hankkia laite kertamaksuna suoraan putkiliikkeeltä ilman käyttömaksua.

Phyn Plus -hinnat:

  • Hinta palveluna 30 euroa/kk (30 kk sopimus sisältää asennuksen), yhteensä 900 euroa. Sen jälkeen käyttömaksu 6,90 euroa /kk. Hinta laskettuna 10 vuodelle 1 521 euroa.
  • Hinta kertahankintana noin 1 000 euroa + asennus 150-400 e
  • Phyniin voidaan yhdistää D-linkin s161 langaton kosteusanturi, hinta noin 50-60 euroa (palveluna asennettuna 2 euroa/kk 30 kuukauden ajan)

Veimart

Veimart on kotimainen yritys. Myös sen vuotovahti asennetaan vesimittarin jälkeen. Käyttökytkin asennetaan vahdin lähelle ja se vaatii sähköä toimiakseen. Laitetta voi ohjata myös puhelimeen asennettavalla sovelluksella kodin wifi-verkon alueella, ei kuitenkaan sen ulkopuolella. Kaikki toiminnot ovat käytössä käyttökytkimestä, joten sovellus ei ole pakollinen.
Käyttökytkimestä asetetaan maksimi vedentuloaika 5-25 minuuttia; aika alkaa kulua uudestaan vähintään kolmen minuutin vedenkäytön katkon jälkeen. Lisäaikaa voidaan antaa erillisellä painikkeella esim. kastelun ajaksi
Jos vettä vuotaa kovalla paineella, veden tulo ei katkea ennen säädetyn ajan päättymistä. Tämän takia on suositeltavaa käytettää erillisiä antureita riskipaikoissa.

Muista vesivahdeista poiketen Veimartin venttiili on lähtökohtaisesti kiinni ja aukeaa, kun vettä lasketaan normaalilla paineella. Venttiili sulkeutuu viiden minuutin kuluttua edellisestä vedenkäytöstä. Jos vettä tihkuu pieni määrä, venttiili ei aukea. Tämä toiminto lisää huomattavasti turvallisuutta, mutta toisaalta rasittaa venttiiliä enemmän kuin muissa laitteissa. Ohitusventtiili turvaa veden saannin sähkökatkon aikana. Poissa-kytkin sulkee venttiilin kaikissa tilanteissa.
Lisävarusteena Veimartiin saa johdollisen poissa/kuittaus-painikkeen esimerkiksi ulko-oven pieleen asennettavaksi.
Lisävarusteena saa teippi- ja liuska-antureita asennettavaksi riskipaikkoihin. Niiden antama hälytys sulkee vuotovahdin venttiilin ja vedentulo lakkaa.

Veimartin hinnat:

  • Peruspaketti 590 euroa + asennus
  • Tukiasema-laajennusyksikkö 75 euroa, max 5 lähetinyksikölle, voidaan kytkeä myös langallisia antureita
  • Langaton lähetinyksikkö kahdelle liuska-anturille 80 euroa
  • Langaton tai langallinen Liuska-anturi 25 euroa
  • Langallinen teippianturi 25 euroa
  • Laajennusyksikkö langallisille antureille yms 55 euroa
  • Langallisia antureita voidaan kytkeä useampi yhdellä kaapelilla laajennusyksikköön
  • Kuittaus/poissa-kytkin 20 euroa

Minkä vuotovahdeista valitsisi?

Löysin vuotovahtien käytöstä valitettavan vähän kokemuksia eivätkä valmistajien antamat tiedot antaneet tyhjentävää vastausta ostopäätöksen tekemiseksi. Jokainen laitteista osaa sentään yhden tärkeän perusasian eli vedentulon voi sulkea tarvitsematta vääntää tongeilla jäykkää pääsulkua. Veimartia lukuunottamatta sulkeminen onnistuu kodin ulkopuoleltakin.

Monilta muiltakin osin ominaisuudet on hyvin samanoloisia. Käytännössä eroa on varmasti siinä paljonko vettä ehtii valua ennen kuin laite katkaisee vedentulon. Jokaiseen laitteeseen saa kuitenkin kytkettyä tarpeellisen kosteusanturin, jonka avulla laitteen ei tarvitse itse arvailla onko kyseessä vuoto vai ei.

Jollekin voi olla ratkaisevaa se, että vuotovahtia voi käyttää ilman internetyhteyttä ja palvelua. Se rajaa Grohe Sense Guardin ja Phyn Plussan pois ostoslistalta.

Tällä(kin) kertaa päätökseeni vaikuttivat tunteet. En voinut sille mitään, että Phyn Plussan tekoäly ja lupaukset vesipisteiden tunnistamisesta vetosivat mielikuvitukseeni. Myös laitteen ja asennuksen ostomahdollisuus samalla kertaa verkosta vaikuttivat päätökseen.

Palaan asiaan, kun on Phyn Plus -vuotovahdin asennuksen aika.

11 comments on “Vuotovahtia valitsemassa”

    1. Hei,
      Yli puolen vuoden käytön jälkeen olen ollut ihan tyytyväinen. Tarkoitukseni on lähiaikoina kirjoittaa kokemusistani.

  1. Hei
    Joko on kokemusta tuosta Phyn Plus järjestelmästä?
    Netistä ei oikein vielä löydy hekuja tai risuja laitteesta. Itsellä vuoden vaihteen jälkeen tarve vuotovahdille.

    1. Hei,
      Kokemusta on kertynyt jo yli puoli vuotta. Olen kirjoittamassa kokemuksia lähikoina. Lyhyesti: ihan positiiviset kokemukset tähän mennessä.

  2. Osaatko arvioida tämän kokemuksesi jälkeen, ovatko Phynin sinuun vedonneet ominaisuudet yhä merkittäviä. Kirjoitit aikaisemmissa kommenteissa, että kokemuksesi ovat positiivisia, mutta olisitko ehkä pettynyt muihin vaihtoehtoihin?

    1. Hankala ottaa kantaa muihin vaihtoehtoihin, koska käytännön kokemusta on vain Phynistä. Sen käytöstä on tullut arkipäivää enkä enää päivittäin seuraa kulutusta. Testaan kuitenkin säännöllisesti, että D-linkin hälyttimet saavat yhteyden Phyniin ja anturin kastuminen sulkee veden.
      Olen edelleen tyytyväinen Phyniin. Toki hieman mietityttää Uponorin irtautumisen vaikutus palvelun toimivuuteen. Phyn on kuitenkin riippuvainen verkkopalvelun olemassaolosta.

  3. Mulla on ollut muutaman vuoden ja nyt lopetti toiminnan, tiedätkö mistä voisi kysyä apua? Onnisen sivuilla luki, että lopetettu tuote.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Helppohomma.net / Marko Haikonen 2020-2022